Programari

Testul Babeș-Papanicolaou

Frotiul citologic BABEȘ-PAPANICOLAOU este un test ginecologic de rutină care depistează în proporție de 95% modificările precanceroase și canceroase ale celulelor colului uterin și vaginului (uneori și ale mucoasei uterului). Aceste modificări  sunt de cele mai multe ori produse, după cum au arătat studiile din ultimii 20 de ani ale doctorului  HARALD ZUR HAUSEN, de infecția cu tulpinile cancerigene de virus papiloma uman (Human Papilloma Virus).

Testul a fost descris de AUREL BABEȘ și CONSTANTIN DANIEL în 1927 și de GIORGIOS PAPANICOLAOU în 1928. De la introducerea sa în practica medicală în 1943 ca investigație de rutină, respectiv ca screening pentru leziunile precanceroase ale colului uterin, testul Babeș-Papanicolaou a contribuit la reducerea cu peste 70% a  mortalității prin cancer de col uterin.

Este foarte important de știut că testul Babeș-Papanicolaou detectează modificările celulelor colului uterin înainte ca acestea să fie canceroase, deci în stadiul în care pot fi tratate și vindecate cu succes!! Spre deosebire de leziunile precanceroase, ale căror celule nu migrează în alte organe, tumoarea canceroasă are drept caracteristici înmulțirea anarhică a celulelor și răspândirea lor în restul organismului; astfel este mult mai greu de tratat, iar vindecarea apare în puține cazuri!

Efectuarea testului este simplă, chiar în timpul unui consult ginecologic! Manevra de recoltare a celulelor se face cu instrumentar steril și este rapidă, neivazivă și nedureroasă. Uneori poate să producă disconfort redus și sângerare minimă.

Testul Babeș-Papanicolaou constă în: recoltarea cu o periuță foarte moale și sterilă a unui eșantion de celule de la nivelul colului uterin, apoi etalarea și fixarea produsului pe o lamă de sticlă; colorarea celulelor prin metoda Papanicolaou; examinarea la microscop a celulelor de pe lamă de către un medic anatomo-patolog specializat.

Testul se efectueazã în condiții optime în absența sângerării menstruale, în zilele 10-15 ale ciclului menstrual, adică la 1 săptămână (maxim două) de la terminarea menstruației . Cu 48 ore înainte de consult și recoltare se evită spălăturile vaginale, medicația intravaginală (ovule, crème),  spermicidele,  tampoanele vaginale, contactul  sexual.

Rezultatul este disponibil în aproximativ 7 zile. Conduita ulterioară se stabilește prin colaborarea dintre medicul anatomo-patolog și medicul ginecolog/oncolog.

 

Testul Babeș-Papanicolaou este un gest simplu care vă poate salva viața!

 

Testul Babeș-Papanicolaou se recomandă anual tuturor femeilor active sexual cu vârstă mai mare de 18 ani!

Informații despre cancerul de col uterin și infecția cu HPV

·         Cancerul de col uterin este frecvent în România! Anual se înregistrează 3000-3500 de cazuri noi și 2100-2200 decese!

 

·         Este primul tip de cancer pentru care s-a demonstrat legătura cu o infecție virală (virusul HPV/Human Papilloma Virus/virusul papiloma uman)! Pentru acest lucru virusologului german Prof. Dr. Harald zur Hausen i-a fost acordat  în 2008 Premiul Nobel pentru medicină!

 

·         Este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin control ginecologic regulat, Babeș-Papanicolaou anual și vaccinare!

 

·         Infecția cu HPV este foarte frecvent întâlnită la populația activă sexual! Se pare că până la 50 de ani 80-85% dintre femei se infectează cu una sau mai multe dintre tulpinile de HPV. Din fericire cele mai multe dintre femei se vindecă de infecția virală prin puterea sistemului imunitar propriu!

 

·         Prezervativul nu previne infecția cu HPV, acest virus  găsindu-se și pe tegumentele neacoperite de prezervativ!

 

·         Fumatul dublează riscul de cancer de col uterin! Riscul scade numai dacă se renunță la fumat!

 

·         Cea mai eficientă metodă de prevenire a apariției cancerului de col uterin este vaccinarea anti-HPV și screeningul Babeș-Papanicolaou anual!

 

·         Cancerul de col uterin, deși mai agresiv decât alte tipuri de cancer, poate fi mai eficient tratat și uneori chiar vindecat dacă este descoperit în stadiu incipient !

 

Istoric

 

În România screening-ul citologic pentru prevenirea cancerului de col uterin se numește “Babeş-Papanicolaou” în cinstea profesorului român dr. Aurel Babeş, cel care a descris primul prezenţa celulelor canceroase pe frotiurile recoltate de la nivelul colului uterin şi care a semnalat importanța citologiei în diagnosticul cancerului de col uterin. Profesorul Aurel Babeş a prezentat cu un an înaintea lui Giorgios Papanicolaou, împreună cu profesorul de ginecologie Constantin Daniel comunicarea intitulată “Posibilitatea diagnosticului cancerului uterin cu ajutorul frotiurilor” în sesiunea Societăţii de Ginecologie din Bucureşti din 23 ianuarie 1927. Lucrarea a fost apoi publicată sub titlul “Diagnosticul cancerului colului uterin prin frotiuri” în Analele Societăţii de Ginecologie din Bucureşti din 5 aprilie 1927. Cunoscuta și prestigioasa revistă medicală franceză Presse Médicale preia textul integral al lucrării şi ilustraţiile autorului reprezentând modificările celulelor epiteliale maligne și le publică în numărul din 11 aprilie 1928 sub titlul „Diagnostic du cancer du col utérin par les frottis”.

Din păcate examenul citologic nu este cunoscut în lume sub numele  de ”testul Babeș”  pentru că articolele profesorului Babeş au fost publicate în limba maternă şi în limba franceză, ambele fiind inaccesibile comunităţii ştiinţifice de limbă engleză și pentru că ulterior profesorul Babeș a revenit foarte puţin asupra acestui subiect.

La un an după publicarea articolelor profesorului Babeș, George Papanicolaou, medic anatomopatolog american de origine greacă, a prezentat practic aceeaşi metodă de diagnostic citologic, independent de Babeş, în ianuarie 1928, într-o scurtă comunicare intitulată “New Cancer Diagnosis”. După 13 ani revine asupa temei şi publică, în colaborare cu ginecologul Traut, monografia devenită celebră  “Diagnosticul cancerului uterin prin frotiuri vaginale”. Lucrarea reprezintă debutul interesului internaţional asupra utilizării acestei metode pentru depistarea leziunilor colului uterin invizibile cu ochiul liber. Papanicolaou este şi autorul primei clasificări a rezultatelor frotiurilor citologice (bine cunoscutele “clase” Papanicolaou I, II, III, IV, V). Această clasificare a fost utilizată în practică până la începutul anilor '90, când a fost înlocuită de către comunitatea medicală internaţională cu Sistemul Bethesda care standardizează mai bine modificările celulelor colului uterin precum și protocoalele terapeutice pentru acestea (luând în considerare noile dovezi ştiinţifice privind asocierea dintre virusul papilloma uman (HPV), leziunile precanceroase şi cancerul colului uterin).